Wat is collageen en helpt collageenpoeder echt?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het lichaam. De vezelachtige structuur wordt gebruikt om bindweefsel te maken. Zoals de naam al aangeeft, verbindt dit type weefsel andere weefsels en is het een belangrijk onderdeel van botten, huid, spieren, pezen en kraakbeen. In dit artikel leer je waarom mensen collageen kopen en waarom het helpt om weefsels sterk en veerkrachtig te maken, in staat om uitrekken te weerstaan.

In welke voeding kun je collagenen vinden?

In voedsel komen collagenen van nature alleen voor in dierlijk vlees zoals vlees en vis dat bindweefsel bevat. Een verscheidenheid aan zowel dierlijk als plantaardig voedsel bevat echter materialen voor de productie van collageen in ons eigen lichaam.

Waarom collageen innemen?

De reden waarom mensen collageen innemen en kopen komt door het feit dat je lichaam geleidelijk minder collageen aanmaakt naarmate we ouder worden, maar de collageenproductie daalt het snelst door overmatige blootstelling aan de zon, roken, overmatig alcoholgebruik en gebrek aan slaap en lichaamsbeweging.

Ouder worden vs. collageeneiwit

Met het ouder worden veranderd het collageeneiwit in de diepe huidlagen van een strak georganiseerd netwerk van vezels in een ongeorganiseerd doolhof. [1] Blootstelling aan de omgeving kan collageenvezels beschadigen waardoor hun dikte en sterkte verminderen, wat leidt tot rimpels op het huidoppervlak.

Collageen supplementen

Collageen supplementen zijn het bestverkopend collageeneiwit geworden waarvan wordt beweerd dat het haar, huid en nagels verbetert – de belangrijkste componenten van de fontein van de jeugd. Het idee om een pil te gebruiken die geen bijwerkingen heeft en de tekenen van veroudering kan omkeren, is voor velen aantrekkelijk. Volgens Google Trends zijn de online zoekopdrachten naar collageen sinds 2014 behoorlijk gestaag toegenomen.

Collageen crèmes en serums

Collageen verscheen voor het eerst als ingrediënt in huidcrèmes en serums voor een stevige huid. De effectiviteit ervan als plaatselijke toepassing werd echter direct door dermatologen betwijfeld, aangezien collageen van nature niet op het huidoppervlak wordt aangetroffen, maar in de diepere lagen. Collageenvezels zijn te groot om door de buitenste lagen van de huid te dringen, en onderzoek heeft niet aangetoond dat kortere collageenketens, peptiden genaamd, hierin succesvoller zijn.

Gehydrolyseerd collageen

Collageen supplementen zijn er in de vorm van pillen, poeders en bepaalde voedingsmiddelen worden verondersteld effectiever door het lichaam te worden opgenomen en zijn enorm populair geworden bij consumenten. Ze kunnen bijvoorbeeld worden verkocht als collageenpeptiden of gehydrolyseerd collageen, dit zijn afgebroken vormen van collageen die gemakkelijker worden opgenomen. Collageensupplementen bevatten aminozuren, de bouwstenen van eiwitten, en sommige kunnen ook aanvullende voedingsstoffen bevatten die verband houden met een gezonde huid en haar, zoals vitamine C, biotine of zink.