Is de oorzaak van artrose bekend?

kraakbeenDe oorzaak van artrose is een beschadiging van het kraakbeen in een gewricht. Kraakbeen zorgt er normaal gesproken voor dat gewrichten soepel kunnen bewegen. De zachte materie zitten tussen de botten die langs elkaar bewegen. Indien er sprake is van een beschadigd kraakbeen, dan zullen bewegingen gepaard gaan met pijn.

Iedere keer wanneer namelijk over de beschadiging bewogen wordt dan wordt een pijn ervaren. Wat kan echter deze beschadigingen teweegbrengen. Indien men hier de oorzaak van weet, dan is het wellicht mogelijk om artrose te voorkomen. In sommige gevallen is dit inderdaad mogelijk, maar niet altijd is artrose voorkomen mogelijk.

Kraakbeen bij ouder worden

Het is algemeen bekend dat bij het ouder worden de kwaliteit van het kraakbeen zal afnemen. Het kraakbeen wordt door het afnemen van essentiële stoffen in het lichaam harder en kan daardoor makkelijker beschadigen. De kans op artrose neemt daardoor op oudere leeftijd toe. Zelfs als men zo voorzichtig mogelijk door het leven gaat kan een enkele activiteit beschadigd kraakbeen teweegbrengen. Ouder worden is dan ook de meest voorkomende oorzaak van artrose. Er is artrose behandeling waar veel mensen baad bij hebben.

Overbelasting van gewrichten

Een oorzaak van artrose die men wel enigszins kan voorkomen is de overbelasting van gewrichten. Indien je activiteiten doet waarbij gewrichten het zwaar te verduren krijgen, dan is de kans op beschadigingen van het kraakbeen een stuk groter. Door deze activiteiten zoveel mogelijk uit de weg te gaan kan je dan ook de kans op artrose verminderen. Mensen die lichamelijk zware beroepen hebben zullen op latere leeftijd met een steeds hogere kans op artrose te maken hebben. Indien je deze situaties kunt voorkomen, dan is dit zeker aan te raden.

Zorgen voor een correcte houding

houdingDe kans op artrose neemt significant toe wanneer je tijdens het werken of bij andere activiteiten een verkeerde houding aanhoudt. Door niet een correcte houding aan te houden, zullen gewrichten op een verkeerde manier bewegen. Hierdoor komt er een grotere belasting op het kraakbeen te staan. Een enkele beschadiging op het kraakbeen heeft al artrose als gevolg. Vooral op jonge leeftijd moet men daarom ook zorg dragen om altijd een correcte houding aan te houden.

Dit artikel bevat geen medisch advies.